fbpx
Наступні роки реформи стануть ривком розвитку регіональної економіки

В Україні уже 5-ий рік підряд реалізовується реформа децентралізації. Вважається, що подальші декілька років мають стати новим поштовхом розвитку економіки в регіонах, позитивних змін і поліпшення життя населення. Таку думку висловив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на ІІІ Форумі об’єднаних громад. Учасниками Форуму стали представники органів місцевого самоврядування з усієї України, а основна мета заходу – позиція щодо підтримання реформи децентралізації, яка сприяла розвитку можливостей регіонів в адміністративному і фінансовому плані.

Голова уряду підкреслив, що Форум дозволив підбити підсумки перших результативних змін, оскільки зараз в країні нагромадилась «сукупність критичної маси політичної волі далі проводити реформу». Володимир Гройсман повідомив, що система, сформована сьогодні, ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад, і головне – люди схвалюють реформу.

Голова Уряду вважає, що варто працювати над розвитком змін, при цьому посилювати відповідальність влади на місцях і контроль процесів. В листопаді 2018 р. утворено робочу групу для напрацювання формату потрібних рішень – фіксування фінансової стійкості громад, засад народної влади в ході виборів і місцевих референдумів, координування органів влади на рівні «центр-регіони» та утворення нового територіального устрою за схемою «громада-район-регіон». Важливо, за словами Прем’єр-міністра, не кількість територіальних громад, а їх якість – райони повинні бути фінансово стабільними та здатними вирішувати проблеми громадян.

місцеве самоврядування

Головна мета, акцентував Володимира Гройсмана, не проведення реформи заради реформи, а забезпечення якісного розвитку територій. «Ідея – вирішувати конкретні проблеми регіонів, а не витрачати гроші. Важливо, приміром, не просто побудувати дитячий садок, а створити цілу систему дошкільної освіти на місці», – сказав Прем’єр-міністр. Приклади подібного планування уже є, і на разі, важливо активно розказувати та показувати позитивний досвід на місцях і сприяти успіху всієї реформи.

Також Голова уряду виступає за утвердження незворотності реформи децентралізації в Конституції України. Процес конституційних змін, за його словами, можна почати вже в 2019 р., а в 2020 р. провести місцеві вибори на нових засадах функціонування місцевого самоврядування. У такий спосіб, 2020-2025 рр. будуть періодом активного та успішного розвитку держави – етапом утворення високої якості життя українців.

Довідкова інформація

Реформа децентралізації в Україні реалізується з квітня 2014 року. З того часу ухвалені декілька законодавчих актів, що фіксують адміністративні права і фінансові можливості об’єднаних громад. На грудень 2018 р. створено вже 874 об’єднані територіальні громади. Повністю сформовані ОТГ у 18 районах, а в 99 районах не утворено жодної об’єднаної громади. Прямі міжбюджетні відносини налагоджені в 665 громад. Доходи їх бюджетів склали 18,9 млрд грн (за період 11 місяців 2018 р.). В об’єднаних громадах утворено 123 центри надання адміністративних послуг, для отримання громадянами різних довідок, призначення пенсій та субсидій без потреби їхати в районний чи обласний центр.