fbpx
Повідомлення для органів місцевого самоврядування щодо рішень про встановлення місцевих податків і зборів

Державна регуляторна служба України повідомляє, що установлення місцевих податків та зборів органами місцевого самоврядування у 2019 р. повинне відбуватися згідно з процедурами, встановленими ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (за винятком туристичного збору).

Так, процедура прийняття проектів регуляторних актів визначає:

  • терміни затвердження регуляторними органами планів з підготовки проектів регуляторних актів;
    процес підготовки аналізу регуляторного впливу;
  • порядок оприлюднення проекту регуляторного акту у ЗМІ і/або на офіційній сторінці розробника проекту регуляторного акту в мережі Інтернет, з метою отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб;
  • порядок подання проекту регуляторного акту та аналізу його регуляторного впливу в постійну комісію відповідальної ради для ознайомлення та одержання висновків про відповідність цього проекту вимогам 4 та 8 статей ЗУ;
  • процедуру подання до ДРС проекту регуляторного акту, аналізу його регуляторного впливу та експертного висновку (стаття 34 ЗУ) з метою одержання пропозиції для покращення проекту регуляторного акту.

Процедура підготовки пропозицій щодо вдосконалення проектів регуляторних актів, розроблених органами місцевого самоврядування, затверджена постановою КМУ від 23.09.2014 № 634.

Нею, зокрема, визначено необхідність подання разом з проектом регуляторного акту експертного висновку відповідальної постійної комісії та аналізу регуляторного впливу. Якщо документи подані не в повному обсязі чи оформленні не відповідно до вимог Закону, ДРС відмовляє у розробленні пропозицій, повідомляючи про це на наступний робочий день після дня одержання документів. Термін підготовки пропозицій щодо покращення проектів регуляторних актів визначається в межах 20-ти робочих днів з дня одержання відповідних документів.

Ми рекомендуємо всім органам місцевого самоврядування розробляти і подавати проекти регуляторних актів, враховуючи терміни на ухвалення рішень про місцеві податки і збори, визначені статтею 12 ПК України і дотримуючись усіх процедур регуляторного законодавства України, в тому числі, і для отримання пропозицій щодо вдосконалення від ДРС.

Ознайомитися з Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»

Джерело http://www.drs.gov.ua/regulatory_policy/povidomlennya-dlya-organiv-mistsevogo-samovryaduvannya-shhodo-rishen-pro-vstanovlennya-mistsevyh-podatkiv-zboriv/